torstai 26. elokuuta 2010

Pojille kankaita

Tuossa takin yhteydessä ilmoitin saaneeni ihanan paketillisen kankaita Atlantin toiselta puolelta. Kankaat todellakin ovat ihania ja sopivan poikamaisia. Nyt keskitynkin kyräilemään miksi, oi miksi, tuntuu siltä ettei täältä löydy pojille kankaita, tytöille kun ihania kankaita on tarjolla jopa liikaakin. Liikaa siinä mielessä ettei ole riittävästi aikaa ommella niitä kaikkia, saati riittävästi rahaa ostaa ne kaikki.
Suomessa, ainakin niissä kangaskaupoissa joissa itse käyn, ei pojille ole juuri mitään. Palloa sekä raitaa on tietysti saatavilla ja niitä on meilläkin käytössä. Ja tietysti saatavilla on paljon retrokuosisia trikoita ihanilta nettikauppiailta (jos totta puhutaan niin välillä ne ruskeat ja keltaiset tulee jo korvista ulos).
Mutta tämä äiti kaipaisi  juurikin puuvillaa, denimiä, vakosamettia. Jotain muuta kuin trikoota, joustofroteeta tai velouria ja vaikka näistäkin kaikkea on käytössä, alkaa ne tuntua jo "nähdyiltä". Valmisvaatepuolella on vihdoinkin tunnuttu tajuavan että pojillekin saa ja pitääkin tehdä kirkkaita värejä ja iloisia kuoseja. Milloinhan suomalaiset kangaskauppiaat tämän ymmärtäisivät.

Seuraavat kankaat tilasin eBayn kautta yhdeltä ihanalta myyjältä jonka toimitus on järisyttävän nopeaa, kankaat nimittäin olivat täällä viikossa. Paitsi että viimeinen niistä on yhdeltä toiselta myyjältä, jonka palvelunopeus oli myös kiitettävä.


Ensimäinen kangas on Lyndhurst Studiolle Sheri McCulley Seiboldin suunnittelema kuosi jossa pienet koirat seikkailevat junavaunujen seassa. Tästä teen vuoritetut housut ja lippiksen, ehkä myös talvihatun. Ensin vähän mietitytti tuo valkoinen pohja, mutta koska kuosi olikin yllättävän pientä, sopii se tähän täydellisesti. Ja tähän voi tietysti yhdistää melkeinpä minkä tahansa väristä resoria.
"Playday ASW-9803-193 Summer"

Tämä taasen on Robert Kaufmanille suunnitellusta "Playday"-sarjasta. Pieniä leikkisiä norusja. Tässä pähkäilin vihreän ja sinisen pohjan välillä, päädyin lopulta tähän koska meillä on jo vihreitä vaatteita aika paljonkin. Alunperin hankittu tavishousuihin, mutta taidankin tehdä tästä lappuhaalarit.
Kaufmanilla on muutenkin aivan ihania lasten kankaita. Ja nimenomaan lasten, poikia ei ole unohdettu kuoseja suunnitellessa.
"To the rescue"
Entäs tämä sitten. Hoffman Fabricsin hieno hälytysajoneuvoja täynnä oleva kuosi tulee myös päätymään housuiksi ja jos kangasta riittää ajattelin tehdä siitä myös takin. Mietin jo sellaista kevyttä toppa-asua, punainen trikoovuori ja punaiset resorit. Olisihan se aika hieno.
Kuva muuten hämää, tausta on ihan tasaisen tummansininen ja muut värit todella kirkkaita.
"Retro rocket rascals"
Ja tämä. Yksi pitkäaikaisista suosikeista Michael Miller Fabricsiltä jota en vain jostain syystä ole aiemmin saanut tilattua. Nyt tilasin kerralla kaksi jaardia, kun se sattui olemaan alennuksessa (alle 5 dollaria jaardilta!) ja postikulutkaan eivät päätä huimanneet. Joskus oli mielessä tästä välikausihaalari, mutta ehkäpä se olisi kuosin yliannostus, joten tästä tulee Juniorille takki ja Neidille liivimekko. Tämä kuosihan sopii molemmille, onhan osa noista lapsistakin tyttöjä. Tytär vielä ilmaisi asian niin että tämän äidin on pakko totella... "Jos teet siitä mulle mekon niin käytän sitä joka päivä, ihan aina!" Mitä tuohon nyt voi sanoa, kyllähän se on ommeltava. Taidan laittaa siihen isot, kirkkaanpunaiset vintagenapit jotka ovat etsineet "oikeaa" projektia.

Mistä muuten voi johtua tämä puute suomalaisissa kangaskaupoissa? Ymmärrän kyllä että tytöt ompelevat poikia enemmän. Mutta voiko olla niin että tytöille myös ommellaan enemmän? Eikö äidit uskalla ommella pojille vaatteita? Tätä ei kyllä uskoisi muiden blogeja katsellessa :)
Myönnettäköön että tytölle on omalla tavallaan helpompi ommella. Perushameet ja mekot kun eivät suuria vaadi. Mutta jos housuista jättää kaiken ylimääräisen pois niin eihän sekään ole kuin 4-8 palan yhteen ompelua.
Jenkeistä noita kankaita tuntuu löytyvän. Mutta se varmaankin johtuu siitä että siellä on perinteitä tilkkutöiden puolella ja kaikki nämäkin kankaat tulevat yrityksiltä joiden kankaista taitaa suurin osa olla suunnattu juuri niille markkinoille.

No jopas tuli purnausta kerrakseen. Mutta jospa joskus vielä näkisin vaikka Eurokankaaseen kävellessäni yhden pöydällisen pojille suunnattuja  kuoseja niin olisin onnellinen.

16 kommenttia:

  1. mä niin olen samaa mieltä. ostankin tyttöjen puolelta pojalleni vaatteita ja mietin missä vaiheessa muut lapset alkaa kiusaamaan häntä. poika jolla on pinkki kassi ja tykkää vaaleanpunaissta ja pinkistä.. ja myös prinsessa-asuista ja korkokengistä. vähän ohi aiheen mutta siis eipä ole päätähuimaavat noi poikien kuosit kyllä missään. ja se ruskea ja oranssi alkaa pikkuhiljaa..myllymuksuilla oli joskus vuosia sitten ihanaa viininpunaista trikoota jossa viivapiirustuksena vanhoja autoja ja sitä mä säästeliäästi leikkelen että joka ikinen sentti menee käyttöön. ei sellaista enää löydä mistään. itse kun en kuitenkaan ole kovin tummansinisen ystävä.

    VastaaPoista
  2. Aivan ihania kankaita! Voi kun meidän pojalle vielä kelpais tuollaiset. Kuinka paljon noihin jenkeistä tilattuihin kankaisiin tulee yleensä postikuluja?

    VastaaPoista
  3. Unikuu: Sulla on lapset vielä kotona? Meidän tyttö käytti tyytyväisenä vihreää ja sinistä sekä leikki lähinnä autoilla, kunnes aloitti päivähoidossa 3-vuotiaana. Sen jälkeen tietyt värit ovat olleet selkeästi poikien ja toiset taas tyttöjen. Samoin leikit vaihtuivat prinsessa- ja kotileikkeihin.
    Ikävää että noin pienillä on noinkin selkeästi paineita olla samanlaisia kuin muut.
    Minä tykkään tummansinisestä kunhan siihen on yhdistetty jotakin kirkasta, kuten punaista. Ja painatuksena ei ole mitään hämähäkkimiehiä tai muuta vastaavaa (vaikka täytyy paljastaa että ostin Zarasta pojalle varastoon Wolverine t-paidan, koska X-men on nyt vaan niin hyvä).

    Vielä on onneksi aikaa pukea lapset (lähinnä Juniori) juuri niihin itse valittuihin väreihin. Esikoisen kanssa joutuu jo välillä vähän neuvottelemaan ettei kaikki olisi aina niin pinkkiä :D

    Ulrika: Postikulut riippuu kankaan määrästä. Esim. tuolla myyjällä jolta itse ostan (paljonkin) on yhdelle jaardille kulut n. 6 dollaria kun taas 2-9 jaardia tulee yhdessä kirjeessä joka maksaa 14,95. Kannattaa tietysti muistaa ettei ostokset postikuluineen mene sen tullirajan yli :)
    Itselläni ei ole koskaan kankaat tulliin jääneet, mutta vaatteista/laukuista/kengistä olen kyllä tullia/veroja joutunut maksamaan.

    VastaaPoista
  4. Oh ah... siis mitä materiaalia nämä ovat..lukiko se jossain..
    Niin hienoja. Varsinkin toi viimeinen haluan sitä!!

    VastaaPoista
  5. Siis mää oon tässä viime aikoina pähkäillyt ihan tuota samaa asiaa! Miksi pojille on niin vähän kuoseja tarjolla kankaissa? Ja ne vähät mitä on, tosiaan on sitä joustofrotee/trikoo/velour -linjaa. Ja sitä retroa. Minä myös tahdon jotain muuta!

    Ihania kankaita olet kyllä löytänyt. Pitää itekki taas vähän etsyillä ja ebayillä, josko sieltä sattuisi löytymään jotain ihanuuksia.

    VastaaPoista
  6. Niin ja vastasin muuten blogissani siihen kysäriin siitä alustasta ja leikkurista..

    VastaaPoista
  7. CarulaQ: Kaikki kankaat ovat puuvillaa, englanniksi "quiltweight" eli sellaista ohutta mutta jämäkkää, nimensä mukaisesti tilkkutöihin suunnattua.

    Riika: Kiitos! Pitää käydä tutustumassa kyseiseen kauppaan.

    VastaaPoista
  8. Ihania kankaita! Harmi kun en itse uskalla lähtä heikon kielitaidon vuoksi mistään ulkomailta tilailemaan. Tai voihan sen lukea hyväksikin puoleksi, säästyypähän ainakin rahat! :D
    Blogissani olisi sinulle tunnustus!

    VastaaPoista
  9. Onhan tuolle purnaamiselle ihan aihetta, ja samaan yhtyy moni. Eihän niitä selvästi poikalapsille suunniteltuja kuoseja puuvillakankaista tahdo löytyä kuin ihan satunnaisesti ja hyvällä tuurilla... Sinun hankintasi ovat kyllä oikein ihanan näköisiä, mielenkiintoista nähdä ne valmiina vaatteina.

    VastaaPoista
  10. Voi miten kivoja kankaita olet ostanut.

    Olen kanssasi täysin samaan mieltä, että poikien kangasvalikoimat ovat ihan olemattomat. Netistä nyt jonkun verran löytyy trikoota/velouria, mutta ei niitäkään ole liiaksi saakka. Minulla kun on eskarilainen, niin hän myöskin alkaa olla aika tarkka sen suhteen, että kuosit ei saa olla liian lapsekkaita ja retro ei ole kelvannut ikinä.

    Ostin kaavakirjan netistä lapsille, siinä oli noin 15 kaavaa, 1 paita ja 1 huppari pojalle. Kertonee valmistajan odotuksista -äidit ompelee tytöilleen suloisia mekkoja ja tunikoita. Eipä tuolla kaupoissakaan ole valikoimaa pojille enää koon 122cm jälkeen :(

    Tutustun ehdottomasti noihin linkkeihisi.

    VastaaPoista
  11. Voi miten suloisia kankaita!
    Yhdyn myös tuohon tyttöjen ja poikien väliseen eroon kangasvalikoiman laajuudessa. On kyllä kurjaa :/
    Malleja taas tuntuu, että pienille pojille olisi paljon enemmän kuin ennen (kun meidän pojat olivat pieniä) vai johtuukohan se vain siitä, että tekisi välillä mieli ommella ihan pienellekin pojalle jotain kivaa, eikä nyt ole ihan pieniä poikia omasta takaa :)

    VastaaPoista
  12. -pm-: Kiitos!

    Ottobressa on kyllä kivoja sekä vähän erikoisempiakin kaavoja pojille ja vieläpä aika tasapuolisesti tyttöjen kanssa.
    Suuri Käsityölehti taas on tuntunut keskittyvän enemmänkin tyttöjen osastoon. Tai oli ainakin silloin kun oli tilaaja. Kolme vuotta tilausta ja olisikohan yhteensä 10 kaavaa pojille jotka toistivat itseään linjalla, perus teeppari, huppari, colleget ja farkut.

    Nooh, sanottakoon että en minäkään vielä vuosi sitten asiasta valittanut, esikoinen kun sattuu olemaan tyttö ;)

    VastaaPoista
  13. Mä olen täysin samaa mieltä siitä, ettei pojille meinaa löytyä kivoja kuoseja kankaissa tai valmiissa vaatteissa. Se on tosi kummallista, kun samat äidithän niitä kankaita ostelee tytöille ja pojille.

    Kiitos kuitenkin tunnustuksesta! :)

    VastaaPoista
  14. Etenkin tuo norsukangas on ihan mielettömän ihana!

    VastaaPoista
  15. Voisitko vinkata keltä myyjältä olet tilannut? :) Ihania kankaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kaikki on tilattu eBaysta rapakon toiselta puolelta. Ja myyjäkin näyttää olevan lopettanut.
      Valitettavasti nykyään on aika turha tilata, koska pienensivät sitä alv-rajaa EUn ulkopuolelta tuleviin tilauksiin. Tarkoittaen sitä, että yli 24€ menevistä tilauksista tulee maksaa 24% vero Suomessa. Pelkät postikulut tänne on nyt sellaiset 17€.
      Kuositkin on muuten jo lopetettuja ja viimeistä lukuun ottamatta hankalia löytää :)

      Poista