tiistai 28. joulukuuta 2010

Yksi parhaista ja ohje siihen

Tämä on ihan parasta herkkua ja ihanaa näin jouluruokien jälkeen. Meillä tätä syödään aina kun kyseisiä kurpitsoja kaupoista löytyy. Ja näin talvella lämmin keitto on parasta pulkkamäen jälkeen.
Hankalia metsästettäviä nuo talvikurpitsat. Tällä hetkellä olen Helsingissä tavannut niitä vain Kampin K-kaupassa sekä Hakaniemen kauppahallin luomukaupassa.
Jos siis näet niitä jossain, suosittelen kokeilemaan seuraavaa...

Tarvitset kaksi kaunista kurpitsaa, yhden sipulin ja valkosipulia makusi mukaan. 
Meillä se tarkoitti neljää kynttä...

Halkaise kurpitsat pituussuunnassa kahtia.

Poista siemenet hyvin lusikalla. Kuori ja silppua sipulit.
Jos haluat nopeuttaa keiton valmistumista voit leikata kurpitsat pienemmiksi lohkoiksi.

Öljyä uunivuoka sekä kurpitsan puolikkaat ja ripottele päälle vielä hitunen suolaa sekä pippuria.

 Paahda kurpitsoja 200 asteessa kunnes liha on pehmeää ja tumman oranssia. 

Kurpitsojen jäähtyessä kaada vuokaan mahdollisesti jäänyt öljy kattilaan ja lisää nokare voita. Mikäli vuoassa ei ole öljyä, lisää vain voita.
Kuulota sipulit kattilassa pehmeiksi ja läpikuultaviksi ja lisää sitten n. 7dl kanalientä ja kiehauta. Puhtaasti kasvissyöjät voivat käyttää tietenkin kasvislientä. 
Lisää joukkoon kurpitsojen liha jonka saat nyt helposti kaavittua lusikalla pois.

Soseuta tasaiseksi keitoksi (ja siivilöi jos haluat hifistellä)
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria. Päälle voi ripotella silputtua persiljaa jota meiltä ei tällä kertaa löytynyt.
Nauti lempileipäsi kera.

Keittoon voi halutessaan lisätä nokareen tuorejuustoa, ranskankermaa tai lorauttaa mukaan kermaa. Myös kevyesti chilillä ja kookosmaidolla maustettuna tämä on ihanaa.
Talvikurpitsan siemeniä en ole onnistunut löytämään mistään, mutta tällä kertaa muistin ottaa ne talteen ja ehkäpä ensi syksynä saan valmistettua tätä itse kasvatetuista yksilöistä.



3 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkulliselta :)
    Täytyy katella jos vaik jostain löytyis ainekset tuohon herkkuun!

    VastaaPoista
  2. Resepti on lähes identtinen meidän lasten lemppariruoan eli minun tekemän kurpitsakeiton kanssa. On ihanan helppo valmistaa, hyvää ja terveellistä. Meillä sitä nautitaan aina ruisleivän kera. :)

    VastaaPoista